neděle 19. března 2017

FOTOSTUDIO

Jak fotit PL stránky a layouty II.
 LUCIE

Je to více než rok, co jsem psala o tom, jak hezky vyfotit hotové stránky, ale je vás tu spousta nových, tak si některé zásady připomeneme a něco nového naučíme.

Myslím, že je vážně škoda, když nad stránkou strávíte hodiny práce, je propracovaná do nejmenších detailů, a pak ji vyfotíte jen tak narychlo večer a bez úprav pošlete třeba do challenge. Přitom stačí pár jednoduchých kroků a stránka vypadá i na fotce skvěle. Tak pojďme na to.

Kdo si chce připomenout článek z loňska tak TADY. Zopakuju základní kroky a zásady:

SVĚTLO
Bez denního světla to nejde (teda pokud nemáte doma lightbox a profi světla :) ). Vyplatí se počkat si na to správné světlo (za předpokladu, že neděláte stránku večer před uzávěrkou challenge, ovšem). Pokud si počkám a vyfotím za dobrých světelných podmínek, ušetřím si hodně práce při následných úpravách. Pokuste se vyhnout focení brzo ráno (studené světlo - namodralé) a pozdě odpoledne (teplé světlo - nažloutlé). Více o výběru vhodného místa pro focení TADY.

PODLOŽKA
Já preferuji čistě bílou. Neruší to a divák se může soustředit na detaily stránky. Pokud nemáte bílý stůl, použijte jako já, obyčejnou bílou čtvrtku z papírnictví. Pokud fotíte na stole, stoupněte si k tomu na židli. Musíte být rovně nad stránkou, aby byly horizontální i vertikální linie v rovině.

NASTAVENÍ FOTOAPARÁTU
Ať už fotíte mobilem nebo kompaktem, je užitečné zvýšit si expozici = méně úprav v editoru.

EDITOR
Nestačí jen vyfotit, ale pár základních úprav fotce hodně pomůže. Úplně stačí nějaký editor zdarma, já nejraději používám PicMonkey - je online a vystačím si se základní verzí, takže zadarmo.

Dnes dopoledne mi na místo, kde fotím, dopadalo ostré přímé světlo. Mohla jsem si tedy počkat, až se slunce schová za mraky, nebo světlo rozptýlit. Bílé poloprůsvitné závěsy posloužily dobře.


Fotila jsem mobilem, kde jsem nastavila pouze zvýšenou expozici +2.


Fotku jsem stáhla do počítače a otevřela ji v PicMonkey. Jako první fotku narovnám a oříznu. Já ořezávám těsně kolem okrajových svárů kapes.



Poté si fotku orámuju bílým okrajem, abych lépe poznala, je-li potřeba upravit vyvážení bíle.


Vidím, že fotka není zabarvená a bílou není potřeba upravovat, přistupuji tedy rovnou k úpravě jasu, světlosti, stínů a kontrastu. BRIGHTNESS a HIGHLIGHTS zvyšuji téměř vždy, shadows trochu snížím. Je potřeba si s tím pohrát a každý krok jde vrátit, kdyby se to nepovedlo.


Nakonec doostřím a uložím



Před a po

Tak to byl případ, kdy se nám podaří vyfotit stránku za dobrých světelných podmínek bez barevných nádechů a relativně světlou. Co ale třeba s takovouto zelenou a tmavou hrůzou?


Napřed si kolem fotky udělám bílý rámeček, abych věděla, kam se chci dostat s bílou.


Nyní upravím vyvážení bílé. V záložce COLORS, vyberu NEUTRAL PICKER (kapátko) a kliknu na fotce na místo, které má mít v ideálním případě neutrální šedou barvu. Často se to nepovede na poprvé, takže klikat a klikat.


Až se vám barva zdá v pořádku, je potřeba zesvětlit a upravit kontrast v záložce EXPOSURE


Poté si fotku oříznu a dám si nové bílé okraje (ty původní se mi lehce zabarvily při předchozí úpravě).


Pak se podívám, jestli je vyvážení bílé na fotce v pořádku v porovnání s bílým okrajem. U téhle fotky se mi zdá, že jde trochu do žluta, tzn přidám trochu modré (studené). Záložka COLORS, TEMPERATURE.


Doostřím, uložím a mám hotovo.


Před a po

Kdyby něco nebylo jasné, tak se ptejte, ráda odpovím.  Těším na vaše krásně vyfocené stránky!

13 komentářů:

  1. Veľká vďaka za zrozumitelný postup, ja som PicMonkey zatiaľ používala iba na niektore druhy kolážovania ale ak sú tieto funkcie ( viď článok ) v základnej verzii tak určite vyskúšam 🤗

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. uz rok si vystacim s neplacenou verzi, ale je pravda ze casto pouzivam i jine editory. Drzim palce :)

      Vymazat
  2. Děkuju Luci. Já odcházím i přicházím za tmy a víkendy málokdy zůstávám doma, takže pro mě je ta druhá půlka jako dělaná. Hned zkusím :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ja vim, je to asi casty pripad, ale ja jsem to za ty 4 roky na materske skoro zapomela :)))

      Vymazat
  3. Skvělý návod, Luci! Hlavně ty úpravy při focení za ne úplně ideálního světla 😉

    OdpovědětVymazat
  4. Myslela jsem si, že si z minula většinu pamatuji ... ha-ha! :) Perfektní návod. Luci, děkuji a doufám, že už se vyhnu "hrůzám" ;)

    OdpovědětVymazat
  5. Pro mě moooc přínosný článek, Lucy ;-) Je skvělé vidět, jaké se dají udělat s nepovedeně nafocenou stránkou divy! Sonča V.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. no divy se samozrejme delaji snadno v lepsich (placenych) editorech, ale samotnou me prekvapilo, jak to PicMonkey zvlada (a zadarmo)

      Vymazat
  6. Taky jsem se dověděla nové věci, i když spoustu používám, nikdy nedocílím krásné bílé - ty bílé okraje ke kontrole jsou super nápad. Určitě příště zkusím.
    Děkuji Verča S.

    OdpovědětVymazat

Pin It button on image hover