pátek 26. února 2016

JAK NA ...

Kapsy a ozdoby diářů
Alena

Dnes Vám v rubrice Jak na… ukáži, jak se dají využít čtvrtky, které se Vám svým designem líbí, ale nejste je schopni použít na jakýkoliv layout, ať už je to z důvodu jejich silně výrazného vzoru nebo motivu, který je sám o sobě tak hezký, že je škoda ho scrapnout. Jistě to všichni znáte. Není papír, který by nebyl krásný, ale někdy se prostě najde ten jeden, který se Vám líbí víc než ostatní a nejradši byste ho měli vcelku celou dobu.

Já se rozhodla pro dva papíry, které byly v jednom z loňských Creative kitů. Hned, jak jsem je tenkrát rozbalila, věděla jsem, že tyhle půjdou do tenkrát ještě nespecifikovaného diáře. Nyní už mi doma hnízdí Carpe Diem Aqua. Z něj jsem si pro tento účel vzala jeden rozdělovník a kapsu.


Papíry pro zpracování jsem si vybrala takové, aby k sobě ladily. U mě byl primárním ten s peříčky a jako doplňkový se vzorem chevronu.


A teď k samotné výrobě. Na čtvrtku jsem si obkreslila rozdělovník a vystřihla. Následně jsem si vyznačila, kde potřebuji udělat dírky. A děrovačkou je vyrazila.





Vzhledem k tomu, že mi zbyl ještě dostatečně velký kus, rozhodla jsem se vyrobit další záložku do diáře. Opět jsem si ji obkreslila a z papíru vystřihla a děrovačkou udělala otvory.


Druhou polovinu peříčkového papíru jsem použila na zadní stranu kapsy. Tu uděláme tak, že zadní díl ustřihneme v přesné šíři, v jaké chceme, aby kapsa byla.


A přední menší šikmou část musíme udělat o něco širší a delší, než je požadovaná velikost.


Dalším krokem je úprava přední části. Nejprve si vyměříme velikost kapsy a nejlépe knihařskou kostí nebo nějakým tenkým tupým předmětem podle pravítka naznačíme místa, kde budeme papír ohýbat. Následně odstřihneme rohy, aby nám při lepení nevadily.


Na ohnuté části nalepíme oboustrannou lepící pásku.


A přilepíme k zadní části papíru.



Jako poslední si pomocí vzoru předkreslíme dírky a proděravíme.


Tímto můžete skončit, ale pokud vlastníte laminovačku, doporučuji si rozdělovník a záložku zatavit, bude mít delší trvanlivost a navíc na její lesklý povrch se krásně lepí štítky s poznámky.




Takto pak kapsa a záložka vypadají v diáři.



Vzhledem k tomu, že toto bylo opravdu velmi jednoduché a každý by to jistě zvládl i bez návodu, mám tu pro Vás ještě jednu rychlovku a to jak si udělat další ozdůbku diáře, třásničky. Budeme potřebovat provázky, šňůrky, bavlnky, skvěle by se i hodily kroucené provázky nebo stuhy. Já si zvolila dvě mé oblíbené barvy a od každé jsem si odmotala desetkrát cca 30 cm. Tak jak je na obrázku, nerozdělené, jen odmotané.


V polovině jsem provázky přepůlila a pak ještě jednou.



V tuto chvíli doporučuji předběžné svázání, ale tak, aby se uzlík dal ještě povolit.


Poté je potřeba rozstřihnout provázky v ohnutí.


Nyní opatrně rozvážeme uzlík, ale snažíme se, aby se nám provázky moc nepohnuly. Do přehnutí vložíme o něco delší dvojitý provázek, který bude sloužit jako nosič oka.  Díky němu si třásničku dáme do diáře.


Následně si vezme, v mém případě, druhou barvu a cca 2 cm od ohnutí obtočíme párkrát okolo všech třásniček.


Pořádně zauzlujeme a snažíme se, aby se uzlík schoval pod obtočení. Odstřihneme přebývající části.


V dalším kroku už jen zauzlujeme zelené provázky, z kterých následně upleteme copánek. Délka copánku je na Vás. Záleží na tom, jak moc chcete, aby z diáře visel. Na konci jen uděláme očko a opět zauzlujeme.




Jako poslední zarovnáme třásničky do stejné velikosti.


A umístíme do diáře.


Doufám, že se Vám návody líbily a samy si něco takového vyrobíte.

2 komentáře:

Pin It button on image hover