sobota 10. června 2017

FOTOSTUDIO

Zlatá hodina
LUCIE  

Nepochybuji, že už jste o ní slyšeli, ale dnes bych tu chtěla zdůraznit, jak moc se vyplatí si na ni skutečně počkat. Především při focení portrétů nebo krajinek.


Je jedno, zda fotíte zrcadlovkou nebo kompaktem. Pokud dovedete zachytit “to správné světlo”, dodáte snímku silnější atmosféru a pozvednete i obyčejný záběr.


Focení ve zlaté hodině je jedním ze zásadních a nejjednodušších doporučení, jak vytvořit lepší fotku.. nebo alespoň líbivější :)


Zlatá hodina je typická pro první a poslední hodinu přirozeného slunečního světla – tedy těsně po východu a těsně před západem Slunce. Zlatá hodina je charakteristická měkkým a teplým světlem, které má spíše difúzní charakter. Je ideálním okamžikem pro focení portrétů či náladových snímků krajiny a zátiší.



Když je totiž Slunce nízko nad horizontem, prochází světlo větší (delší) vrstvou atmosféry – intenzita přímého záření se sníží a větší část osvětlení pochází z odraženého nepřímého světla od nebe. Nízká poloha Slunce nad obzorem navíc stojí za dlouhými stíny. Přesná doba, která odpovídá zlaté hodině je z logiky věci závislá nejen na ročním období, ale především na lokalitě, kde se nacházíme.


Kdy raději nefotit? Nejméně lichotivá denní doba na focení je kolem poledne. V létě je to asi od 10h do 15h. Slunce je okolo poledne vysoko nad horizontem, vytváří ostré tmavé stíny a velké kontrasty. Takový rozsah stínů a světel snímač vašeho digitálního fotoaparátu není schopen zachytit. Na snímku pak dochází k přepalům, neboli přeexponovaným místům, a nejsou ani vykreslené detaily.



 Čas východu a západu slunce
Základem je tedy zjistit si přesný čas východu a západu slunce. Kde, kdy a jak dlouho bude slunce vycházet a zapadat, závisí na ročním období, ale i na vaší poloze. Například v blízkosti rovníku slunce stoupá rychleji než v severských oblastech, a vy tak máte k zachycení zlatavého světla daleko méně času.



Místo
Je potřeba dopředu promyslet, jak vypadá místo, kde budeme fotit. Pokud jsou vybraná lokalita nebo objekt schované v lesích, mezi skalami nebo v údolí, slunce tam zmizí za horizont mnohem dříve. Vyrážíte-li do lokality, kterou znáte, uvědomte si, v jakém prostředí leží. Plánujete-li fotit na místě, kde jste předtím nebyli, vyrazte raději dříve.





Vyvážení barev aneb jak nastavit foťák
Každý světelný zdroj má  jinou barevnou teplotu. Například žárovky mají barvu světla žlutou až oranžovou, teplou, zatímco zářivky naopak namodralou. Dnešní digitální fotoaparáty zvládají v běžných situacích vyvažovat bílou automaticky celkem uspokojivě. Zlatá hodina má však spoustu teplého světla, takže v automatickém režimu vyvážení bílé fotoaparát barvy zprůměruje, takže nebudou tak teplé jako ve skutečnosti..
Proto při focení během zlaté hodiny nastavte namísto automatického vyvážení bílé, režim “Zataženo”. Snímek pak bude mít zlatavější barvu (pro pokročilejší pak nastavení teploty manuálně v kelvinech).


A určitě zkuste namířit foťák proti slunci (které je částečně schované za fotografovaným objektem), občas z toho vznikne krásná zasněná fotka.

Pokud jsem na něco zapomněla, ptejte se pod článkem, ráda odpovím.

4 komentáře:

  1. lucinka ty si tak talentovana ♥ prenadherne fotky ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jeej, od fotografky to potesi dvakrat! Dekuju, Vali :*

      Vymazat
  2. Woow...proste nadherne, nemam slov!!! Miluju ty fotky!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dekuju moc, v tom svetle se stejne neda udelat blba fotka :))

      Vymazat

Pin It button on image hover