pátek 14. dubna 2017

SCRAPBOOKING LAYOUT návod

Jak na LO s mnoha fotkami a vstupenkou 
JANA S.

Neodradila nás šedivá obloha ani studený vítr. Na výlet jsme se těšili a tak se jelo. Fotek opět skoro milion, ale ta barva oblohy! Nicméně fotky zevnitř katedrály byly krásné a hlavně jsem chtěla uložit vzpomínku na atmosféru. No uznejte, když 5-leté dítě se zájmem poslouchá Váš výklad o vitrážích a ještě klade doplňující otázky (u nich jsem se zapotila!), je to k archivaci. 

Opět jsem bojovala s výběrem. Nakonec stejně zbylo tolik fotek, že jsem se rozhodla pro koláž. Líbila se mi i vstupenka. Chtěla jsem jí tam mít. Trochu jsem si tak rozšířila naší dubnovou PL challenge a zkusila ji zakomponovat do layoutu. (Mimochodem, už lepíte? Moc se na vaše stránky těšíme, na každé z nich člověk najde novou inspiraci, tak honem za dobrodružstvím či kulturou a šup do našeho alba!) Vybrala jsem pár papírů, které barevně ladily s koláží a vstupenkou.


Napadlo mě, že by základem kompozice mohla být obálka, z níž „vypadne“ pohled (rozuměj koláž), psaní (=journaling) a vstupenka … Pro podklad jsem vybrala starší papír z kolekce South of Market od Studio Calico, korespondoval s vestou na koláži. Ale žluté bylo najednou až moc, proto jsem ho „naředila“ šedivou čtvrtkou.
 
 
Obálku jsem chtěla kraftovou (mám kraftový materiál opravdu ráda, nikdy nezklame). Na originální obálce mi vadil lepící proužek, takže jsem si vytvořila svou vlastní. Je to jednoduché, nepotřebujete na to žádné speciální udělátko. Obálku rozlepíte, obkreslíte tužkou na čtvrtku, kterou chcete použít, vystřihnete a složíte …

 
Nač se s tím párat? Protože krom toho, že si můžete vybrat jakýkoliv vzor papíru, můžete ji také trochu upravit rozměrově. Navíc, obálka z tvrdší čtvrtky bude tlustší, čímž dodá stránce 3D efekt. No a o ten mi šlo. Použila jsem čtvrtku vysoké gramáže a obálku ještě vevnitř přizdobila kouskem papíru.
 
 
Základní součásti layoutu jsem umístila na základ.

Journaling byl tentokrát docela dlouhý, zaplnil značnou část kartičky 10x15cm. V takových případech je nasnadě využití přebývajících PL kartiček … tady jsem ale použila zbytek papíru z jiného projektu. Koláž jsem rozdělila na 2 části, aby celek nepůsobil tak hutně. Dodržovala jsem 2 hlavní linie - svislou a šikmou linii okraje šedého papíru na základu. Další sklony by byly navíc. Titulku jsem si původně představovala mnohem větší, ale usoudila jsem, že by celou kompozici narušila. Vytáhla jsem radši menší písmena a jsem na sebe pyšná, že jsem je vyskládala bez pravítka a mírně NEPRAVIDELNĚ. Taky jsem je hned přišila, aby mne nenapadlo je rovnat! ;) 

Vybrala jsem zdobení. Tentokrát se mi povedlo sladit víc ozdob z různých kitů a zásob, vniveč nakonec nepřišel ani kytičkový spodní proužek z jednoho z papírů z aktuálního PAGE kitu (kytiček jsem se nasytila minulý měsíc, ale tenhle proužek jsem nedokázala vynechat).


Při zdobení jsem se snažila, aby se základní barvy pravidelně nepravidelně opakovaly. Fotky a journaling jsem částečně podlepila několika vrstvami zbylých papírů, aby nebyly po přilepení zvlněné.


 
Hotovo. Ale vlastně ne … Když jsem stránku dolepila, dorazil ze školky syn a chtěl mermomocí lepit to, co lepím já … ze stolu jsem mu tedy shrnula nevyužitý materiál, dodala čtvrtku a nepoužitý výtisk koláže a … 

 
Jeho první layout je na světě. No jo, při lepení jsem mu trochu vedla ruku, ale radost měl velikou a doufám, že mu chuť tvořit vydrží. ;) Tak to vypadá, že budeme vést ještě jedno album … ale to už jsem od návodu dost odbočila. 

Další náš výlet je připraven k uložení do alba. Tedy, jen jedna jeho část, zapomněla jsem zmínit, že jsem ustřihla návštěvu Muzea Lega, které se barevně nehodilo. Přijde naproti do kapsové stránky ;) A co Vy? Jak scrapujete výlety? Dokážete vybrat jen jedinou, nejlepší fotku, nebo jich také potřebujete mít na layoutu víc? Pochlubte se, jsme moc zvědavé!
 
Mezitím, samozřejmě, užívejte prodloužený víkend. A přeji veselé Velikonoce! 
Jana

8 komentářů:

  1. Jani, kochám se, zase! Barvy boží! Obálka boží! Pohled boží! A synova stránka nejvíc boží!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Luci, moc děkuji! No já si říkala, že když mu to sem dám, tak svou stránku už ani ukazovat nemusím :)

      Vymazat
  2. Jani opäť krasny a čistý layout. Super nápad s obálkou a tiež sa mi páči farebná kombinácia ktorú si zvolila no a Riškova stránka paraaaada rastie ti konkurencia ;-)

    OdpovědětVymazat
  3. Krása! Jani ty máš tak krásné papíry, které spolu ladí určitě úplně všechny....a nemáš doma jediný nesprávný :). Miluju tyhle tlumené odstíny a jemné vzorky. Fakt dokonalé!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aničko, děkuji ❤ Musím se smát, ten žlutý má na rubu zrovna celkem divoký jahodový vzor 😁

      Vymazat
  4. Krásne, tie farby a zladenie, super :-) Ja stále riešim problém pri výbere fotiek, žiadnej sa totiž neviem vzdať, tak vďaka za tip, ako to urobiť, aby žiadna nechýbala a že layout vyzerá dobre aj s kolážou :-) Mimochodom synčekov je úplne top :-)

    OdpovědětVymazat

Pin It button on image hover