neděle 12. března 2017

PLANNER DAY / Jana Moravcová

Píšu, píšeš, píšeme…DOPISY!

Dnes se vás zeptám trošku z jiného soudku: napadlo vás někdy psát dopisy? Ta radost, když v dnešním digitálním světě otevřete schránku a tam místo účtu najdete i obálku, kterou pro vás někdo vytvořil, je neskutečná. Zkrátka úsměv na tváři je zaručen, stejně tak zahřátí na srdci.



Láká vás myšlenka psaní dopisů a ptáte se, co k tomu budete potřebovat? V podstatě jen pár věcí, které doma jako nadšenci do scrapbookingu, nebo Project Life již máte: 
Papír- bez něj to nepůjde. Pro vytvoření pěkného dopisního layoutu použijte scrapbookové čtvrtky
Psací potřeby - klasická pera, kterými rády píšete a něco na ozdobení oslovení, nebo obálky - za sebe mohu doporučit tato glitterová pera od Sakury, se kterými se skvěle píše.
Samolepky / washipásky - tady asi není třeba nic doplňovat, že? Nejen k ozdobení dopisu samotného, ale nezapomínejte si vyhrát i s obálkou. 
 Razítka - klasika. Bez razítek nejde nic.



Parťáky na dopisování si můžete jednoduše najít třeba na Instagramu, doporučuji projít např. tyto hashtagy: #penpalswanted #snailmail #happymail apod., nebo na Facebooku, kde je nespočet skupin k tomuto určených - hledejte heslo Penpals.


V prvním dopise se nezapomeňte představit - můžete se podělit o to, jaké je vaše povolání, co rádi děláte, jaké seriály sledujete, na co byste rádi zašli do kina, jaké knihy vás baví/nebaví, kam plánujete jet na dovolenou atd. Nezapomeňte pokládat otázky i svému adresátovi, ať jej můžete lépe poznat. Poznávání se formou dopisu je delší než kdybyste spolu šli třeba na pivo, ale o to mezi vámi může vzniknout hlubší přátelství, a to i na celý život.


Určitě je milé k dopisu přiložit také nějakou drobnost, která příjemce potěší. To samozřejmě není nutnost, ale uznejte sami, že obálka “s bonusem” by určitě potěšila i vás. Co poslat? Zkuste třeba čajové sáčky, vzorky washi pásek, samolepky, výseky, místní sladkosti, recept na něco dobrého, ozdobné kancelářské sponky atd.


Pokud vás to láká, ale necítíte se rovnou na dopisní úvazek, tak můžete vyzkoušet Postcrossing, který stojí na výměně pohlednic. Více informací na najdete na www.postcrossing.com
 

A jak to máte vy? Vyměňovali jste si někdy s někým dopisy/pohledy? Láká vás to? Jsem zvědavá na vaše názory v komentářích.


6 komentářů:

  1. Jůů, Jani, připoměla jsi mi dopisování s "daragaja neznakomaja padruga" ... ;) Ale ne, určitě jsi mne navnadila na to, abych konečně zas napsala pár kamarádkám, které sice už mám, ale vždy se rády vzájemně potěšíme písemným pozdravem ... není to moc pravidelné, poněvač nestíháme, ale jak píšeš, obálka ve schránce je prostě úžasná! A krom vlastnoručně vyrobeného přání jim tam po Tvém vzoru něco vložím. ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. JO! Udělej to! Přesně, jak píšeš, nemusíš psát nutně pravidelně, ani novým lidem, ono stačí potěšit kamarádky. Já to taky tak dělám a mají vždy velkou radost. Hlavně ten moment překvapení je kouzelný. :)

      Vymazat
  2. Miluji obalky ve schrankach, driv jsme si s holkami na gymplu psaly dopisy pres letni prazdniny. A s holkama z taboruu. Kde jsou ty casy. Ted pomalu uvada posilani alepson prani nebo pozdravu z dovci. Aspon to se snazim udrzet. Ale psat si s nekym pravidelne by bylo moc fajn. Jen bych to davala v cestine v cizim jazyce moc nee..tam tak prvni dopis..😂

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hele, ale není problém najít spoustu českých lidí, co si rádi vyměňují dopisy. :) Ale myslím, že pozdravy z dovči, pohled k svátku, nebo prostě jen tak, jsou dobré začátky. :)

      Vymazat
  3. Krásný článek. Ano, ja Píšu! A pravidelně. Dokonce jsem k psaní dopisů přilákala několik svých kamarádek a,světě div se, i jednu bývalou začku ;-) pro ni to bylo absolutní sci-fi, ale teď si výměnu dopisů užíváme oboustranně. Pozravy z cest, stejně jako blahopřání k nejrůznějším příležitostem nachází naši přátelé ve schránkách pravidelně. A já mám pak velkou radost, když mi někdo na oplátku taky něco milého pošle. Takže za mě psaní dopisů, ano ano ano! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsi můj člověk! <3 Vždyť je tolik důvodů k milé pozornosti, přáníčku a překvapení ve schránce, nemusí to být nic velkého. :)

      Vymazat

Pin It button on image hover