čtvrtek 16. února 2017

SCRAPBOOKING RETRO

JANA V.
Se scrapem jsem začala už v roce 2009, což už nějaký ten pátek je, a tu a tam si zavzpomínám, jak se za tu dobu změnily nejen styly, ale zejména dostupný materiál. Občas vzpomínám s nostalgií, ale občas (častěji?) naopak závidím těm, co začali až v posledních letech. Po čem se mi stýská a po čem ne? 
Pojďte, pamětníci - zavzpomínat/ nováčci - žasnout, na scrapové doby minulé... 
Ještě než začnu, dovolím si mrknout na Markétku z „konkurenčního“ blogu, že jsem si u jejího retra taky krásně zavzpomínala;-)  
Scrapařské pramáti ve svém arzenálu nejspíš vlastnily:

1. Hřebíčky – brads
Různých barev, ale často i tvarů. A byly drahé, hřebíčkama se na stránce rozhodně nehýřilo, byla to třešinka na dortu! Často se dávaly jako střed papírových kytiček. V každém případě spíš zdobily, než že by něco spojovaly. 

 
A tím se dostávám k další kategorii..
 
2. Papírové kytičky
Před léty to prostě byla TA ozdoba, která dotvořila téměř každý papírový počin. V jednu dobu byly hitem i raznice, které takové kytičky vyráběly samy. Jasně, že kytičky existují i dnes a nabídka je tak rozmanitá až oči přecházejí, ale už se použití kytiček vyprofilovalo jen k určitým stylům, není to už must-have pro klasický scrap. Já jich mám z nostalgie už jen malinkato..


3. Stužky.
Óóó, stužky! Ty také velmi frčely. Paralelu trochu vidím dnes ve washi páskách...také je to něco, co je líbivé, rádi to kupujeme. A málo používáme:-D Ba ne, já se jich docela napoužívala až až. Ale problém bylo už třeba je přilepit, aby držely a lepidlo nebylo vidět. A kdo dělal minialba, rád jimi ověšel kroužky vazby.

 
4. Průchodky 

Prů-cooo?! Tyhle kovové druky byly dříve také nezbytností. A hodně se řešilo, jak tyhle potvůrky připevnit tak, aby se rozkleply úhledně. Zkoušelo se to různě, průbojníkem a kladivem, jakýmsi udělátkem s pružinou nebo kleštěma. A ty byly drahé! Pamatujete krokodýla? Jmenovaly se totiž Crop-a-dile a jejich větší verze Big bite:-)

 
5. Raznice
Když chcete dnes mít třeba 5 srdíček různých velikostí (a nepoužít nůžky), stačí vám k tomu malé skladné vyřezávací šablony. Dřív by vám těch 5 raznic zaplnilo jeden celý šuplík. A že ty velké byly už pěkně drahé! Nejvíc jsme toužily po těch od Martha Stewart a největší terno byly ty bordurové. A Američankám jsme záviděly ty jejich výstavky raznic připevněné na zdech!

 

6. Propisoty – rub-ons
Byly určitě rozšířenější než dnes. Mám asi jen troje a přestože jsem je tolik nepoužila, líbí se mi a vůbec bych se nezlobila, kdyby se zase vrátily do módy. Ta zábava s drbáním je dřívkem nebo knihařskou kostí za to stojí, ne?

 

7. Knoflíky

Další retro, které mi bylo sympatické. Pořád jich mám zásobu a pořád se mi na stránkách líbí, tak to bych měla asi napravit, co? Dnes už jsou sice přímo od scrapových firem málo k vidění, ale stojí za to. Loni se objevily v jednom Creative kitu (Paige Evans pro Pink Paislee, jestli se nepletu?), tak mě to zase navnadilo.

 
8. Ozdobné nůžky
Mám a nikdy jsem moc nepoužívala. Ale budu, stejně jako řadu dalších pokladů, nechávat pro děti. Nezbývá než doufat, že až mi polezou do scrapu, tak je utáhnu na nepotřebné (hmm, je mi ale jasné, že budou chtít TO, co mám v ruce JÁ:-D )

 
9. Basic grey
Óó, na téhle značce jsme vyrůstali, jejich kolekce jsme vyhlíželi a hltali! A přitom bych jejich papíry začátečníkovi do ruky dnes vůbec nedala kvůli výrazným vzorům náročným na použití. A proto končili často v našich zásobách jako sběratelské kousky:-D Zpětně mi na nich ale nejvíce vadí, že měly vždy patinované okraje, takže se čtvrtka podle mě nehodila na řezání neb jste skončili s kouskem, který měl třeba 2 strany s patinou a 2 bez. A přitom použít celou čtvrtku jako podkladovou se taky někdy nehodilo. Do dneška přetrvává, podle mého, nešvar použít výraznou čtvrtku jako podklad a na něj přímo fotku (aby se přeci ten krásný vzor moc nezakryl!). Ale jinak byli v BG mistři novinek – k jejich kolekcím se podle mě dalo pořídit nejvíce doplňků … od samolepek, chipboards, rub-ons, brads včetně epoxy, knoflíky, kovové ozdobné sponky, výseky, abecedy, atd. Dnes pravidlo, ale tehdy v tom byli průkopníci. Když někdy před rokem dvěma skončili, zamáčkla jsem slzu.

 

10. Úlovky z galanterií
Ty nemůžu vynechat ze seznamu. Zejména ve scrapových začátcích se pořizoval materiál leckde. Kromě zmíněných knoflíků a stužek se daly sehnat i všelijaké ozdůbky. Nevýhodu to má, že já je ve finále prakticky nepoužila :-D 
 

11. „Kočíčí očka“ a patina
Kdo ví,o čem je řeč? Inkoustové polštářky, to bylo téměř synonymum tzv. kočičích oček. Byly pigmentové nebo křídové (dye inkousty moc nebyly) a vlastně se s nimi až tak často nerazítkovalo. Používaly se totiž hlavně na „ošmludlávání“ okrajů papírů. Všechno se postařovalo a patinovalo. Papír těmi inkousty a fotky se všelijak smirkovaly a ničily. A protože v našich vodách ještě neřádil Tim Holtz a nebyly různé spreje apod., stránky se patinovaly i čajovými sáčky:-) Vlastně bych řekla, že první scrapbook byl rovnou trochu vintage a sklouzával rychle k shabby. Uhlazený a čistý clean&simple vznikl paradoxně později (bodejť by ne, když nabídka papírů hnala tvorbu jedním směrem..., viz výše Basic grey) – zvláštní, že?

 

12. Alba na šrouby – post bound albums
Stránky se dělaly třicítky a dvacítky (tento formát dnes prakticky vymizel) a alba byla na šrouby. Kroužkových bylo málo a když, tak o ně myslím nebylo ani moc zájem. A tady si musím postesknout. Já měla ty šroubové ráda! Jasně, když jste chtěli vložit kapsu, tak se muselo celé album rozebrat (ale to tak nevadilo, když neexistovaly kapsy a dělaly se jen plné stránky), ale album bylo pak menší (kroužky nezabíraly místo) a takové nějaké prostě víc fotoalbumovaté:-) A mohly se dělat dvoustrany, protože hřbet navazoval.

 

13. Motivy
Motivy ve scrapu také hodně podléhají módě. Jeden rok najdeme všude ananasy, lišky a jeleny, příště to bude zase kdoví co... Co si tak vybavuji já, že bylo v módě:

 „Kudrlinky“ – flourishes. Určitě první, na co si vzpomenu! Na trhu jich bylo mnoho a výrobci se předháněli o nejnápaditější krucánkové razítko. Ach, romantisch:-)


- motýli.
Na romantické vlně jedeme dál. Je jedno, zda jste scrapovali fotku holčičky nebo motorkáře, na stránku patřili motýlci! Nebo vážky. Nejlépe s kudrlinkama.
 
- sovy

Určitě toho bylo více – pomůžete mi si vzpomenout na další kultovní motivy? 

14. Kamínky - rhinestones
Už jsem myslela, že jsem se vyčerpala, ale u krucánků jsem si vzpomněla na další obrovský hit: krucánky z kamínů a la Swarovski. Strašně jsem po nich toužila! Obdivovala jsem je u Američanek, ale nikdy jsem se k nim nedostala a když už, tak se mi zdály strašně drahé. Celý aršík se totiž vylepil obvykle na jedinou stránku.

 
 15. „tvarované papíry“ – die-cut paper
To byla taková „průhledná céčka“ – špecialitka mezi papíry. A hlavně frčel tvar, kdy jedna strana měla tvar jakoby závorek – ne jen na velkých čtvrtkách, ale i journalingových kartičkách, apod.


15. Zrod mašin...o Cricutu, embosovacích kapsách apod.
A pozor, to už se dostáváme do novějších dob … světlo světa spatřil miláček scrapových žen: Big shot! Ale co jsme s takových Bigshotem před léty vyrobily? Inu, mnoho ne. Šablon bylo velmi málo a paradoxně se neobjevily napřed univerzální, snadno opakovaně použitelné tvary, ale například z mého pohledu trochu „divnosti“ z dílny Tima Holtze, apod. (pamatujete na okřídlené srdíčko s korunkou, pána s deštníkem, apod.?). Ovšem lákadlem pro pořízení strojku byly stejnou měrou dříve i embosovací kapsy. Ty jsou dnes k vidění už také poměrně málo. A to je taky myslím škoda, efekt je to super. Postupně se objevovaly chytřejší mašinky, které toho umí víc, plotr Silhouette nebo mašinka Cricut, do které se dokupovaly karty s pestrou nabídkou tvarů k vyřezání (naživo jsem nikdy neviděla). Vypadalo to, že Big shot je slepou vývojovou větví a začne se nad ním smrákat. A ejhle, nezačalo, zažívá naopak svou renesanci s velkou nabídkou šablon a vytahují jej z půd i majitelky plotrů (točit kličkou je pořád větší zábava než sedět u PC)

 
Naproti tomu dnes máme řadu novinek (už nějaký ten rok teda). Malý komentář k nim tedy očima scrapového kmeta. 

- enamelové tečky! Když jsem na pár let sbalila scrap do krabic, úplně jsem propásla jejich zrod. Až když jsem jej později zase vybalila, musela jsem se trochu pousmát. To vážně muselo trvat tolik let, aby výrobci pochopili, že chci-li na stránce barevný puntík, tak to přeci nemusí být hřebíček s pacičkama kvůli kterému musím stránku napřed proděravět? V tomto případě žasnu, že ta jednodušší a logičtější varianta přišla až po té složitější.. Ale je vidět, že scrapové ozdoby, jak je známe, dnes mají své kořeny v galanteriích a papírnictví.

- dýhové výseky – wood veneers. Dnešní scrapoví nováčci možná nepochopí, ale tohle nebyla jen revoluce, to byla rebelie, úplný scrapový punk! Protože před léty bylo dřevo TABU. Acid-free a lignin-free bylo zaklínadlo proti kterému se mnozí neodvážili vzepřít. Báli jsme se (a řešili to na fórech), že dřívko od nanuku na stránce nám po letech archivování sežere fotky. Vlastně ani nevím, jak se to stalo, že dnes se dřevo už smí. Asi to bude jak s vajíčkama a máslem – jednou nejnezdravější potravina je po nějaké době vlastně už v pohodě:-D

- flitry. Tak tady je mi zpětně záhadou, že to docela trvalo. Alespoň já je tedy registuju ve scrapu až v posledních leteh. No nakonec jsem toho dala dohromady mnohem víc, než jsem si myslela, a to si určitě zítra na něco ještě vzpomenu.

Jestli máte teď vlhké oko nebo se nostalgicky uculujete nebo valíte oči, tak to dnes splnilo účel.  

22 komentářů:

  1. Jani, úžasný přehled! S "pamětnictvím" mi prostě nejdeš dohrmady :D , ale píšeš tak věrohodně, že nepochybuji o jediné větě. A musím se usmívat nad svou prvotní naivitou - ač jsem ke scrapu přičichla mnohem později než ty, první dva roky - ty syslící, neprodukující - jsem nakupovala spoustu z vyjmenovaných, již opuštěných "nutností" , které teď vůbec neumím použít. Tak třeba na ně časem dojde. Móda se vrací, ne? ;-) A teda taky spoléhám, že některými věcmi zaujmu svou mládež. ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hehe, taky že je to snad poprvé kdy já vystupuju jako pamětník, je to nezvyk:-D Taky by mě zajímalo jestli se něco bude vracet do módy

      Vymazat
  2. O víkendu jsem probírala část mých scrapbookových hamižností a narazila jsem taky na pár kousků, kdy jsem se musela pousmát. Kytičky a breads do jejich středu, to tam mám taky a nejsem si jistá, kdy jsem to vůbec použila :D
    No a washi tapes dávám už na hraní dětem, protože moji zásobu nemám šanci sama spotřebovat do konce života. Nevím, co mě to tenkrát zachvátilo, když je teď dávám jen do svého diáře ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jojo, o washi závislosti by mohla leckterá vyprávět :-)

      Vymazat
  3. Jani, v tomhle článku se úplně vidím!!! A taky závidím holkám, které se ke scrapu dostaly až v posledních letech :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leuš, taky to mám spíš takto. Jako jo, na něco sice vzpomínám s nostalgií a úsměvem a taky bych raději bývala byla začla spíš až v posledních letech a materiálově se profilovala rovnou k tomu co používám. Hlavně dnešní sortiment nikoho netlačí povinně do vintage ale dává na vybranou kudy se scrapař vydá.

      Vymazat
  4. Super clanok a krasna sumarizacia "nepotrebnosti" mna asi najviac fascinuje siroke pouzitie gombikov :) este nikdy som ich nepouzila. Chcela by som vidiet tvoje prve stranky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. gombíky ještě můžu, já se zpětně spíš divím, že tehdy bylo "nepostradatelné" mít průchodky. Jako taky jsou fajn, ale v pomyslném seznamu potřebného materiálu jsou hodně na chvostu:-)

      Vymazat
  5. Jej já mám doma retro věcí :))) Hodí se pro tvoření s dětmi.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ještě že ty robátka máme, že?! Doufám, že nepohrdnou (zatím mám jen malé mimčo)

      Vymazat
  6. Přesně! šroubovací alba byla TOP!!! A mimochodem ozdobné nůžky používám pořád :P

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Faaakt?! Hezkýý! A souhlasím, že šroubovací alba by mohla zažít comeback..

      Vymazat
  7. Super clanek, retro veci mam doma milion, protoze scrap jsem objevila jeste nekdy pred rokem 2008 a jsem desny sysel. A jsem rada, ze jsem ho neobjevila drive, nabidka materialu je siroka a nevedela bych co driv koupit jako prvni. Navic na ty zacatky na scrapbook.cz vzpominam rada.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jj, Marti, na fóru to bylo bezvadný když to tam žilo, také ráda vzpomínám! S tím syslením jsi mě pobavila, pamatuji se, jak ti bylo pak líto třeba ty kytičky použít:-D Ty jsi zrovna ty raznice na ně měla, viď?

      Vymazat
  8. Skvělý přehled a velkou část seznamu ve své zásobárně mám :)
    Budu to asi muset provětrat. Třeba ty úžasné vzorované papíry, které jsem tehdy tak moc chtěla, vůbec nepoužívám...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Však já je také mám, Adélko! No papíry to je dnes nebe a dudy..

      Vymazat
  9. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  10. Jeee, retro, když si vzpomenu, jak jsem obrazela galanterie, hledala levnější verze značkových knofliku, v papirnicich nakupovala barevné papíry pro deti a pouziti hrebicku jsem si 3x rozmyslela kvůli ceně....to byly casy 😁😁😁
    Díky za článek 👍

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesněěě! Taky jsem se snažila všechno obcházet, hledat náhražky, atd., prostě "Babicovina". Ale ve výsledku mi doma bohužel spíš leží a používám téměř jen opravdový scrap materiál... Jsem moc ráda, že sis početla:-)

      Vymazat
  11. tak to je fakt sranda, já začínala někdy 2011, takže mě některý "parádičky" minuly, ale některý taky ne...:), je to asi taková národní povaha se snažit všechno nahradit a "sama vyrobit", ale aspoň si to člověk pořádně ošahá...:) a stránky s barevnými papíry Basic Grey...pořád mám ráda...

    OdpovědětVymazat
  12. Tak v tom nejsem sama. Mám pocit, že takových retro věcí mám doma hodně a nejen scrapových. Ty barevné papíry - to je kapitola sama pro sebe. Také jsem je hlídala až přijdou. No, teď jich mám dost. Ale občas se dají využít na ATC nebo je "zpracovávají" vnoučata.

    OdpovědětVymazat
  13. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat

Pin It button on image hover