pátek 5. srpna 2016

SCRAPBOOKING návod

ALONA

Jak povědět story na jedné jediné třicítkové stránce aneb jak na ni co nejvíce "narvat"…

Chtěla jsem na jeden layout dostat události ze čtyř dní – naše odpolední výlety s Janou a dětmi v Liberci. Vybrala jsem si pár fotografií ke každému dni a vytiskla je v malém formátu. Fotografií je poměrně hodně a když jsem je rozmístila na bílé čtvrtce, celou tu stránku zahltily. Najednou se tam toho dělo příliš hodně a oko nevědělo, kam dříve skočit.

S tím, že stránka je přeplácaná se nic moc dělat nedá. Fotografií je prostě hodně, a tak je samotná přeplácanost trochu záměr. Ale aby se fotky a story na stránce neztratily, bylo potřeba ji zpřehlednit.

Rozdělila jsem ji proto na pravidelné sloupce, které jsem označila černým popisovačem a umístila do nich všechno, co se na stránce odehrává – fotografie, text a ozdoby.

Je dobré nechat na stránce trochu bílého místa a nevyplňovat sloupce celé.  Je to takové oblbnutí oka, aby se neleklo, že musí stránku přečíst celou. Ne-e-e, jsou tam přeci i prázdné plochy, které nevyžadují práci :) Prázdná plocha odlehčuje stránku a usnadňuje trochu vstřebávání informací, kterých je tady dost.


Konec a začátek příběhu jsem navíc ohraničila trhaným kousíčkem čtvrtky.


Nápisy jsem se pro změnu rozhodla psát a nelepit z písmenkové abecedy. A tady je foto z procesu včetně taháku na psaní a kaligrafické pero můžete koupit TADY.


A nebyla by to scrapbooková stránka, kdyby se vše nemuselo předělat ještě jednou na vzorovaný papír.


A dále už to chtělo jen nalepit, napsat k tomu textík a hodit do všeho ještě pár ozdob. A jsou už zde vidět i detaily, které trochu ulehčují čtení layoutu:

-          vystřižené fotky rozřeďují jinak monotónní obdélníkové fotografie,
-          šipky pomáhají v orientaci,
-          fotografie nebo ozdoby přesahující za okraje sloupců rozbíjí monotonnost tvarů,
-          některé fotky nebo ozdoby lze podlepit 3D čtverečky a přidat tak layoutu trochu plastiky.


Nevíce tento layout miluji za to, že jsem na něm provětrala staré zásoby a ústřižky. Tím, že fotografie jsou různorodé, nevyžadují k sobě žádnou kolekci. Eklektická sbírka starých ozdob a zbytečků je harmonicky doplňuje J


8 komentářů:

  1. To je krásná stránka. A to písmo je tvé vlastní - tvou vlastní rukou? To je nádhera (Verča S.)

    OdpovědětVymazat
  2. Devcata, dekuji moc! Doufam, ze se vam to bude nekdy hodit. <3
    Verco, pismo je moje - tim stetcovym popisovacem to jde samo :) a dekuji :)

    OdpovědětVymazat
  3. Ty mne vždy překvapíš a inspiruješ. Super! Nasbíralo se mi pár událostí, které chci zpracovat do layoutu s mnohými fotkami, tento návod tedy ukládám ... ☺ a děkuji!

    OdpovědětVymazat
  4. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  5. Skvělá stránka a to písmo! Nádhera!💜

    OdpovědětVymazat

Pin It button on image hover