neděle 29. října 2017

FOTOSTUDIO - CANVA online editor fotek

LUCIE

Pokračujeme tam, kde jsme minule skončili. Pokud stále hledáte váš ideální online editor a chtěli byste dělat více grafiky než úpravy fotek, pak je dnešní článek právě pro vás.

Canva je bezplatný on-line editor vhodný jak na grafiku, tak na koláže. A zvládne to s ním i úplný laik. Bohužel není v češtině, ale jeho ovládání je velmi intuitivní a rychle se zorientujete.

Možností, co vytvořit, je nepřeberně. Letáky, plakáty, vizitky, poukázky, ale i jednoduché koláže a obrázky na sociální sítě.

Předností je vytvoření osobního účtu, kde vidíte všechny své minulé výtvory a můžete je měnit a upravovat a sdílet (to mi přijde fakt super).

Rozměr můžete použít některý přednastavený dle toho, co tvoříte, nebo si jednoduše zvolíte rozměr vlastní (v mm nebo px). Objeví se vám nové plátno a vlevo spousta šablon (některé zdarma, některé placené) a pak už jen vložíte své fotky, napíšete text a je hotovo.

Po otevření stránky www.canva.com je potřeba nejprve vytvořit účet. K tomu stačí jedno kliknutí (máte-li již účet na facebooku nebo googlu). 
 

Poté klik v pravém horním rohu na USE CUSTOM DIMENSIONS (použít vlastní rozměr) a zadat již ověřený rozměr 1795x1205 pixelů (chceme-li tedy tvořit fotku 10x15cm). Je tu na výběr i rozměr v mm, ale pokud zadáte 150x100mm, program automaticky nastaví nižší rozlišení v pixelech (jen 567x378), proto vždy zadávejte v pixelech.
 

Máte před sebou bílé plátno zadaných rozměrů. Vlevo v menu, záložka LAYOUTS (rozvržení koláže) vyberete, jak má koláž vypadat.
 

V záložce UPLOADS je možné nahrát vlastní fotky z počitače. A poté je tahem přesunout do jednotlivých chlívečků. S fotkami je možné poté hýbat, upravovat je, přidávat filtry, měnit barvu pozadí, měnit průhlednost, atd.
 

Poté přichází na řadu ta zábavná část. Záložky TEXT a ELEMENTS. Je tam toho spousta a většina zdarma. Lze měnit velikost, barvu, průhlednost, odsazení, vzdálenost písmen od sebe, a ještě víc.
 

Poté už jen uložit, v pravém horním rohu DOWNLOAD. Pokud budete tisknout doma, je možné uložit i v PDF, získáte tak lepší rozlišení.
 

Možnosti Canvy jsou široké a věřím, že u ní také strávíte nejeden večer jako já :)

8 komentářů:

  1. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  2. Paráda, díky moc, canvu znám a nevím proč, mě vůbec nenapadlo upravit v ní fotky do PL :-D

    OdpovědětVymazat
  3. Můžu dostat radu?Potřebovala bych fotku 9x9 cm, jak nastavit v px? Děkuji

    OdpovědětVymazat
  4. Chvíli mě to na stránkách nechalo pracovat a teď už se mi po zadání adresy zobrazuje hláška, která odkazuje na tohle http://nginx.org/ Nemáte s tím prosím někdo zkušenost? Je potřeba nainstalovat nějaký doplněk? Do té doby jsem z toho byla nadšená (stránky byly dokonce v češtině) a ráda bych editor využívala. Díky za odpověď:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Běti, teď jsem to zkoušela a funguje to.. zkus! Ani

      Vymazat
    2. Mně se to zhruba po hodině zase rozeběhlo, tak doufám, že to byl třeba jen nějaký chvilkový výpadek;)

      Vymazat
  5. Mně se na úpravu fotek nejvíc osvědčil photoshop. Trochu jsem s ním uměla a nedávno jsem si ještě navíc zaplatila kurz o photoshopu , což možná někomu přijde zbytečné, ale já jsem ráda, že jsem se ve photoshopu naučila ještě víc pracovat a mám teď tak fotky upravené jak od profesionála :-) .

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tyjo, ten kurz není vůbec špatný nápad. Já v Photoshopu moc neumím, ale čas od času by se mi to hodilo. Používám na web často obrázky z fotobank a někdy jsou potřeba trochu upravit. Dělám to pomocí online nástrojů, ale není to úplně stoprocentní. Photoshop je v tomto prý lepší. Jen je bohužel celkem složitý.

      Vymazat

Pin It button on image hover