sobota 29. července 2017

SCRAPBOOKING LAYOUT seriál

Jak na journaling
JANA V.

Nevím, jak to máte vy, ale journaling (text na scrapbookové stránce) je pro mě milovaná i nenáviděná záležitost. Považuji ho za velmi důležitý, tudíž ho mám na většině stránek, ale obvykle mě hrozně nebaví ho psát (někdy se mi podaří zapojit muže..), takže se k němu musím spíš dokopat a občas dlouho tápu, jak ho scrapově pojmout. I pro sebe tedy dávám dnes do kupy inspiraci a tipy v rámci našeho posledního dílu o tvorbě scrapbookových stránek.
Jeden by řekl, že k tématu není co psát a ukazovat, ale samotnou mě překvapilo, kolik možností existuje (a jistě nevyjmenuju všechny). Pojďme na to.
1. Ručně, volně do prostoru
Nejsnazší varianta. Nemusíte nic předem připravovat, plánovat. Vezmete jednoduše vaše oblíbené pisátko a kde je vhodné volné místo na stránce, přijde text. Kdo má krásný rukopis si s tímto i bohatě vystačí (kéž bych měla).


Obr. Stránka od Brooke Takara
Více o ručním psaní s tipy na fixy psala Janča B. ZDE.
2. Ručně nalinkovat
Linkovaný journaling jsem u ostatních obdivovala dlouho (třeba u Janči B.!) a konečně si také vyzkoušela. Potvrdila jsem si, že jeho výhodou je, že text vypadá uhlazeněji a je to ozdobný prvek navíc. V mém případě také platí, že zvládám psát o něco rovněji :-D Různě dlouhé linky jsem si udělala předem a podle délky textu jich posléze pár přidala.

3. Kolem stránky/fotky, apod.
Když už máte tu volnost, že píšete rukou, nemusíte jen pěkně uspořádaně do bločku, ale klidně si zkuste různé psí kusy. Pište kolem stránky dokola, kolem fotky, po stranách nebo i do nějakého tvaru, atp.


Obr. Stránka Rahel Menig
5. Journaling na štítek / visačku / kartičku /...
Pokud máte strach psát rovnou na ostro na hotovou stránku, vypadá text výborně i na různých kartičkách a štítcích k tomu uzpůsobených nebo které si vyrobíte.
Obr. Stránka uživatele AndieLiBrandi ze galerie Studio Calico



5. Psací stroj
Kdo se svým vlastním písmem stejně jako já nekamarádí tolik, hledá jiné způsoby. A kdo má možnost oprášit starý psací stroj ze sklepa, jásá! Občas si teda říkám, co si asi myslí sousedi, když mě slyší hlasitě datlovat, ale retro vzhled za to prostě stojí.


6. Tištěný journaling
Vyžaduje vlastní tiskárnu a více času, ale výsledek stojí za to. Můžete si vybírat pokaždé z různých fontů (klidně právě ten simulující psací stroj;-)) nebo naopak album sjednotit jedním (tipy na fonty podporující češtinu má na svém blogu Lea tady). Přesto, i když je lákavé vyzkoušet si kde co, držte se jednoduchého fontu, který je slušivý nejen pro minimalistické stránky. Výhodou tištěného textu je, že stačí i malá velikost písma a textu se vám tak vejde o hodně víc. Ale i drobný krátký tištěný text vypadá výborně. 
Výhodou pro tisk journalingu přímo na podkladový papír je bezesporu menší formát layoutu, který se vejde do tiskárny, ale i na čtverec tisk journalingu nezavrhujte: stránku uzpůsobte tak, aby text byl na menším kousku papíru.
Pokud chcete mít maximální kontrolu nad tím, kam přijde text a jak bude veliký, vložte si do Wordu textové pole. Velmi se hodí tehdy, pokud máte předem daný prostor pro text. Zadáte požadované rozměry textového pole a jeho umístění na stránce.
Obr. Nechcete-li, aby text bil do očí, zvolte šedou místo černé.
Obr. Stránka byla napřed sestavena na nečisto a místo pro text tak bylo přesně dané.
Obr. Stránka od Maina


7. Proužky
Další parádní oživení stránky je rozstříhat journaling (nejčastěji tištěný) na proužky.



Obr. Stránka od uživatele JustMel z galerie Studio Calico
8. Text přes fotku
A co zkusit psát přímo přes fotku? Chce to přípravy předem, ale taková stránka rozhodně stojí za to!
Obr. Stránka od Stephanie Bryan
Obr. Stránka od uživatel chancejordan1 z galerie Studio Calico
11. Vellum
Text přes fotku můžete vyřešit i tak, že jej natisknete na vellum. 
TIP, který se chystám vyzkoušet: Inkoust na vellumu je po vylezení z klasické inkoustové tiskárny ještě chvilku vlhký, tak je možný použít rychle průhledný embosovací prášek a text bude zajímavě plastický.

Obr. Stránka od uživatele littlelamm z galerie Studio Calico
7. Dymo
Na kratší textík můžete použít i mechanický štítkovač Dymo, jehož plastické černobílé štítky mají nezaměnitelný retro ráz.
9. Zvýraznění slov v textu

Obr. Stránka uživatele cariilup z galerie Studio Calico


A jsme u konce, i když jsem přesvědčená, že možnosti jsem jistě nevyčerpala. Láká vás něco nového zkusit nebo máte zaběhnutý způsob?
Zároveň se tímto dílem loučíme s naším seriálem. Doufám, že jste si v něm něco našli a pokud byste měli tipy na pokračování, tak neváhejte a třeba bude ještě někdy další díl. 
Předchozí díly si připomeňte tu:
Mějte se krásně a užijte si víkend!

3 komentáře:

  1. zatial som si to pozrela len raz a len sa kochala ♥ dokonalost. pri druhom, mozno aj tretom detailnom citani si snad aj nieco zapamatam. tento tvoj serial je dokonalost. a tvoje stranky medzi tie "profesionalne" dokonale zapadnu, ziadny rozdiel ... mozno este lepsie foto ;)

    OdpovědětVymazat
  2. Naozaj dokonalé 👍 vyzera to tak jednoducho - journaling na stranku ... A tu na jednom mieste krasne zhrnute koľko rôznych spôsobov jeden krajší ako druhý . super.

    OdpovědětVymazat

Pin It button on image hover