úterý 10. ledna 2017

FREESTYLE

Zbrusu nová rubrika! Celý rok pro vás máme články z různých scrapových kategorií a vždy na konci roku dochází v našem Design teamu k hloubání, co na blogu zachovat a co ponechat. A taky jistá touha, trochu se z nějaké kategorie odklonit... a tak vzniklo tohle!

INSTANTNÍ FOTKY
SILVIE
Naprosto dokonalá pomůcka pro rychlá alba, momentky z životních událostí a zachycení neopakovatelných chvil. Jeden okamžik, jedna fotka. Ano, to je INSTAX.
Že nevíte jaký a kde? Existuje několik typů, sehnat se dá u nás v obchodech jako je Fotolab, Foto Škoda a další speciální obchody s foto potřebami. Ale i u větších prodejců jako je ALZA nebo MALL. Vybírat se dá z více typů, já vám doporučuju vybrat z těchto dvou:
Fujifilm Instax Mini 8S 
cena: 1 690–2190,-
Má naprosto jednoduché ovládání. Vložíte kazetu se snímky, zapnete, vestavěný expozimetr změří, kolik bude potřeba světla a ukáže, jakou nastavit scénu. Pak už jen klik a kartička vyleze a fotka je hotová za pár minut.
 
Fujifilm Instax Mini 70
cena: 2690,-
Vylepšená verze instaxu má navíc samospoušť, můžete jí přidělat na stativ a vyfotíte i makro.
 
Pořizovací cena samotného aparátu není zas tak závratná a určitě je to i super dárek. Další věcí jsou ovšem náplně do Instaxu. Samotné snímky. V kazetě je vždy 10 snímků a prodávají se po jedné nebo sety po 2 a 5 krabičkách. Cenově se pohybujeme 20–25,- Kč za jednu fotku. Větší balení jsou většinou cenově výhodnější. Klasické filmy mají bílý rámeček, ale sehnat se dají i různě barevné, tématické nebo se vzorem. Zajímavé je taky vyzkoušet monochromatické filmy, které rovnou tisknou černobílé fotky. Rozměr rámečku je 54×86 mm, fotka je 46×62 mm. 

Ve FOTOLABu mají set 2 kazet (20 snímků) za 430,-, což je dobrá cena. Pokud na to chcete vyzrát a nakupovat v Číně přes AliExpress, eBay nebo Wish, kvality se bát nemusíte. Mám to ozkoušené. Ale cena není nijak závratně jinde. Pokud nenarazíte třeba na speciální akci.
 
Určitě se ještě ptáte, proč ten malý podlouhlý formát, proč ne čtverečky? Klasický Polaroid je o něco dražší sranda. Jedna fotka vyjde třeba 60–80,- Kč. Pořizovací cena Polaroidu může být různá, většinou tak od 3 000,- Kč nahoru. 
 
A na co instantní fotky využít? To vám snad ani nemusím radit. Ale já je používám na klasické velké layouty, nebo na rychlá aktuální alba, jako je třeba december daily a taky mám album na všechny zbylé instaxové fotky. Nikdy jsem neměla aktuálnější album.
 

Perfektně se dá Instax taky využít na různých velkých akcích. Na svatbě jsme přímo fotili hosty a fotky lepili do knihy hostů, kde každý napsal novomanželům vzkaz. Plus si fotku mohli odnést i domů. Super zábava a navíc on-line album ze svatby, hotové ten den.
 
Nebo když se potkáte se starou partou a každý si udělá fotku s datem, nebo si na koncertě necháte přímo fotku podepsat.
 
Nemusíte se přehrabovat stovkami fotek z digitálních foťáků a mobilů (i když to budeme stejně dělat vždy, že?!), z každé akce uděláte jen pár fotek, které budou dokonalé.
Kouzlo okamžiku na malém kusu papírku.
A tajemství na závěr... na instaxové fotce ještě nikdo nikdy nevypadal špatně! Testováno!

9 komentářů:

  1. jeej parádny článok... ja som tieto vianoce jeden taký foťák dostala...som asi silno poslúchala :) a ježiško si povedal, že si taký zaslúžim... je to parádna vec!! Odporúčam! Chcela som ho hlavne na layouty...ako sa mi nikdy nechcelo fotku tlačiť a spracovávať teraz to mám raz-dva...cvaknem, počkám a mám :)

    OdpovědětVymazat
  2. O Instaxu už dlouho uvažuji ... A vypadá to, že propadnu Mini 70ce :-) Krásné fotky!!

    OdpovědětVymazat
  3. Před vánocemi jsem právě přemýšlela, jestli si ho přát, zatím mě odradila ta cena fotek. Tak díky za článek!

    OdpovědětVymazat
  4. Já jsem z něj byla ze začátku nadšená, ale přiznám se, že už asi rok se na něj práší. Docela mu vadí teploty mínus a taky zima, takže brát ho na letní dovolenou je nesmysl, teď ven na nějakou tu zimní akci taky...takže pro něj moc nemám využití:( Jediné, co mě baví, je půjčovat ho právě lidem na svatby na rychlá alba. Ale bacha, fotky vydrží max pár let a to i v krabici, na světle jsou do pár měsíců fuč. Měla jsem insta nástěnku a celá se zničila světlem. Tak doporučuju scanovat nebo přefotit každou pěknou fotku.

    OdpovědětVymazat
  5. Perfektní článek, děkuji :-) My jsme měli půjčený Instax Wide na svatbu a bylo to super a lidi to i bavilo. Navíc já jsem si tím splnila dětský sen. Jako malá jsem hleděla na americké seriály a tam podobný foťák měli a já jim ho vždycky záviděla, tak jsem si mohla konečně taky "cvaknout" :-)
    Zvažuju teď koupi Mini 8S na dovolenou, na které mám v plánu tvořit cestovní deník :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně! Beru teď instax na Srí Lanku, mám 30 filmů nachystaných a strašně se těším, že budu dělat on-line album!

      Vymazat
  6. huuuu, teda to je vec .... bajecny, insta instantni, krasny rozkosny format .. teda ale asi by mi vadila ta netrvanlivost fotek :D jen hezky uzivej a doufam, ze te uvidim v akci!

    OdpovědětVymazat
  7. Zdravím holky :) co se týče výdrže fotek - fotka je vyvolaná stejnými chemikáliemi jako normální fotografie. To znamená, že by měla mít stejnou výdrž. Na světle může vyblednout ale v albu snad jen minimálně a za hodně dlouhou dobu. Může se ale podle mě stát, že jsou filmy nekvalitní a ztrácí svoje vlastnosti rychleji.

    Co se týče ceny za jednu fotku. Taky mě to nejdříve odrazovalo, ale nakonec na každé akci udělám třeba jen jednu fotku a za tu radost to stojí. Navíc přát si filmy jako dárek, je dobrý tip pro příbuzenstvo :)

    OdpovědětVymazat

Pin It button on image hover