sobota 13. února 2016

Začínáme s Project Life

Fotky a zase fotky
Alena, Alona, Anička, Jana B., Lea, Lucie
 
Dnes se připravte na pořádně výživný příspěvek, který se celý bude točit kolem FOTEK. Ty totiž, alespoň podle nás, tvoří jádro celého Project Life. Ačkoliv jsme byly instruovány ke stručnosti, každá se rozepsala způsobem sobě vlastním a je opravdu zajímavé sledovat, jak mají jednotlivé členky DT rozdílné postupy a přístupy. Jinými slovy, všichni si to děláme, jak nám to nejlépe vyhovuje a žádná cesta není ta jediná správná.
 
 Čím fotíš? Proč? Jaký fotoaparát doporučuješ?

Alena: Fotím obyčejným kompaktem od Kodaku, píše 14MPx =D. A tabletem 8MPx, mobil nepoužívám, protože je chudinka v dezolátním stavu (podotýkám, jsem v tom nevinně). Čím lepší foťák, tím lepší fotky, to je jasné, ale přiznejme si, já sama bych nevěděla, co si se zrcadlovkou počít. Nejdřív by mě to musel někdo naučit. Zároveň, kdo to má s sebou pořád tahat a někdy je tak skvělý moment, že po ruce je vážně jen ten mobil. V dnešní době za dobrých světelných podmínek je i fotka z mobilu super a pár filtrů na instagramu pomůže. Nicméně i já mám svůj vysněný foťák a tím je kompakt s výměnným objektivem od FujiFilmu.

Jana B.: Když jsem s PL v roce 2014 začínala, fotila jsem klasickým kompaktem, povětšinou v automatickém režimu. A snila o zrcadlovce. Tu jsem pak dostala k Vánocům a objevila úplně nový rozměr focení. Nejvíc mě jako začátečníka fascinovala rychlost pořízeného záběru, a to je při focení dětí k nezaplacení. Na svoji zrcadlovku nedám dopustit, ale doporučuji ji především těm z vás, kteří se o focení více zajímají a mají pocit, že je kompakt neuspokojuje. Jedná se o nákladnější záležitost, ale já si tenkrát řekla, že raději radost z focení, než nový smart phone, který kolikrát stojí stejně. Jako jedinou nevýhodu neberu to, že je trochu větší na nošení, ale fakt, kdy ji vytáhnu a hned automaticky přitáhnu pozornost ostatních. Těžko se pak dělají momentky :) Své upnutí na zrcadlovku si vysvětluji také tím, že prostě nemám dobrý telefon.
 

Lucie: Od začátku mého PL fotím polo-kompaktem Fujifilm X100 a miluju ho, je malý a dělá super fotky ( a je krásný :) ). Tak polovina fotek je vždycky z mobilu. Vybírala jsem, hlavně aby měl kvalitní foťák a jsem spokojená, mám Samsung Galaxy S4. V poslední době fotím občas i zrcadolovkou, kterou jsem si ale pořizovala kvůli profi focení. Fotit doporučuju tím, co budete mít nejčastěji u sebe. Nekomu nevadí brát s sebou všude zrcadlovku, někoho to obtěžuje. Ještěže ty dnešní mobily fotí tak dobře.

Lea: Fotím kompaktem Olympus, se kterým jsem spokojená. Má spoustu funkcí, profilů a filtrů. Je to jenom o tom, si vzpomenout a ve správnou chvíli použít tu správnou funkci. A telefonem Samsung Galaxy Core Prime. Důležité je, mít stále něco, co dobře fotí, po ruce. Už delší dobu si pohrávám s myšlenkou, že bych zainvestovala a pořídila si zrcadlovku. Ty fotky... to je prostě něco jiného. Ale! Dobrý foťák vám nezaručí, že budete mít ty nej fotky pod sluncem, takže mám ze zrcadlovky respekt a potřebovala bych nějaký kurz, který by mě naučil správně s takovým foťákem pracovat.

Alona: Nejčastějí fotím mobilem, protože ten je vždy se mnou a připravený zachytit nečekaný a krásný okamžik. Mám taky hybridní kompakt se silným zoomem - Canon SX30 IS. Fotí o něco lépe a je relativně malý, ale pořad větší, než mobil, proto ho vytahuji méně. Nemám nadání na focení a proto fotky, které mám ve svém albu, nevynikají kvalitou. Všechny ale zachycují okamžiky z mého života, které chci uchovat v paměti, a proto jsou to pro mě ty nejlepší fotky na světě. Držím se pravidla "nejlepší foták je ten, který máš se sebou" a celkém to funguje. Každá fotka nemusí být umělecké dílo, důležitá je vzpomínka.

Anička:  Mám digitální zrcadlovku, která je ale tak malá, že mi lidi ani nevěří, že to zrcadlovka je. SONY Nex-5 to se mnou táhne už pátým rokem, takže jsem si jistá že mezitím vyšlo pár novějších a lepších verzí. Není to zrovna levná hračka, ale když to fotí skoro samo! Prostě si chvilku nekoupíš nový boty no :) Pořídila jsem si k němu spoustu výměnných objektivů, které jsem našla po bazarech, ale stejně dost často používám ten, který byl u foťáku původně - hlavně kvůli tomu, že sám zaostřuje. Čím fotit? Vším, co máš zrovna po ruce! Není nutné s sebou všude tahat mega foťák. Však víte, že ty naše mobily mají optiku tak vymakanou, že nikdo nepozná, že nefotíte profi strojem.
 
Co fotíš nejčastěji, na co si dáváš pozor? Kde čerpáš inspiraci pro fotky?
 
Alena: Jak jste si jistě stačili všimnout, nejčastěji fotím kočičku a jídlo, fotila bych přítele, ale on to bojkotuje. U kočičky je to vždycky sázka do loterie, za prvé je děsně rychlá a za druhé všichni, co mají černou kočku, mi dají za pravdu, že to je ta nejhorší barva na focení zvířat. Udělat jednu ostrou fotku chce alespoň 15 snímků. Takže cvakat, cvakat, cvakat a pak si potykat s počítačem a třídit. Jinak samozřejmě nefotím proti světlu, a tak jako u kočky, vše fotím vícekrát. Není nic horší než super momentka, která je rozmázlá.

 

 
Jana B.: Určitě naše děti, nejvděčnější to objekty. Fotkami s dětmi totiž, většinou, nemůžete šlápnout vedle. Stačí roztomilý výraz či škleb, zajímavý záběr a úspěch zaručen. Navíc s portrétním objektivem velmi jednoduše posunete fotku na parádní výstavní kousek. I proto se teď snažím soustředit i na jiné objekty, jejichž zachycení je náročnější. Největší radost mám, když se mi fotkou podaří zachytit atmosféru či náladu místa nebo vyfotit zajímavý objekt z úplně jiného úhlu. Vždycky si dávám pozor, abych "neřezala" nohy či špičky domů. Znáte to, dáte někomu foťák, ať vás vyfotí u fontány a dostane fotku, kde nemáte nohy a fontánu si víceméně musíte domyslet. Taky se snažím o zajímavou kompozici, záměrně posunuji objekt ke straně fotografie; nemám ráda, když jsou objekty focení uprostřed fotky a kolem nich nic. A snažím se fotit bez blesku. Pozor, kvůli focení jsme pořizovali do bytu silnější žárovky!
 

Lucie: Nejčastěji určitě syna a mraky. Kvůli malému jsem s PL začínala, takže se vše točí kolem něj. Snažím se připomínat si, abych fotila také jiné věci a občas se mi to daří. Málo fotím každodenní obyčejné chvilky, které mi připadají nedůležité, ale jsou to přesně ty, co nejdříve zapomínám. Inspiraci čerpám na Pinterestu a Instagramu, kde trávím víc času, než bych měla.
 

Lea: Nejčastěji svého psa, maličkosti všedního dne (někdo by řekl blbosti :-)), synovce a neteř, na chatě krajinu. Inspiraci nejčastěji čerpám na Pinterestu a u svých kolegyň na internetu. V poslední době se snažím kompozici neumisťovat přesně na střed, ale je to nějak hluboko zakořeněné... :-).


Alona: Fotím to, kolem čeho se zrovna točí můj život. Objekty focení se proto mění s věkem a životními fázemi. Na škole jsem fotila pěkné kluky a exotická místa, kam jsem se stihla podívat. Teď fotím většinou děti a psa. Snažím se ale zachytit důležité okamžiky spojené s prací, známé a kamarády a jejich děti, místa, která navštěvuji. Život je plný námětů na fotky. Jediné, co řeším, je nezapomenout včas vytahnout mobil a udělat cvak.

Anička: Všechno! Baví mě fotit nové, neznámé a pro mě zajímavé kousky kdekoliv na cestě. Ráda se dívám - a s foťákem se pohled na všechny ty krásy světa dá skvěle zvěčnit. Pro ostatní je pak docela peklo někam se mnou jít, když mám v ruce foťák :) To se na mě musí pořád čekat, protože TOHLE přece musím. Asi nejvíc fotím detaily, atmosféru. Miluju portréty a hlavně ty zvířecí. A taky cizí města a divokou přírodu. Pozor si dávám tak akorát na to, abych neztratila krytku na objektiv (stav k dnešnímu dni - chybí 2 ks). Jo a taky abych někam nespadla, když couvám, aby se mi všechno vešlo do záběru :) Inspirací je pro mě prostě to, co vidím - a cvak!




Tip pro PL začátečníky ohledně focení a fotek

Alena: Co se mě týče a mých začátků, doporučuji základ. 10x15 a 7,5x10 je to jednoduché a rychle se do toho dostanete. Trošku si naplánovat, během úpravy, rozvržení v kapsách, abyste věděli, jak je nakolážovat. Fotit cokoliv, smazat se dá vždycky, když něco chybí, horko těžko to seženete.

Jana B.: Fotit, fotit, fotit a pořád zkoušet. Jako začátečník jsem se nejvíc potýkala s velikostí fotky, aby mi ji ve fotolabu neořízli. Je tedy důležité uvědomit si, v jakém poměru váš fotoaparát fotí. Většina kompaktů fotí v poměru 4:3, ale novější verze už mají možnost nastavení poměru 2:3. To je přesně TEN poměr, který potřebujete pro velikost 10x15, aniž by vám něco při vyvolání ořízli. Fotky upravené v poměru 2:3 pak pošlete do fotolabu s instrukcemi "vytisknout plný formát bez ořezu" a máte vyhráno. U koláží v programu picmonkey.com pak stačí zadat rozměr 1795x1205. Mám ozkoušeno, že ani tady k nežádoucímu ořezu nedojde. Taky si pamatuji, že jsem měla potřebu na stránku za každou cenu dát co nejvíce fotek. Bylo mi každé jediné líto. Ale teď už jsem mnohem striktnější a ve výsledku to vypadá mnohem lépe.
 
Lea: Fotit všechny, všechno a všude. Smazat fotky můžete kdykoliv. A hlavně zálohovat! Já jsem měla docela nedávno děravé ruce a externí disk skončil na zemi. Nepodařilo se zachránit ani jednu fotku, takže jsem přišla o fotky za cca 2 roky! Štěstí, že mám PL. Teď mám vše v notebooku, na externím disku a uvažuji o záloze někde na internetu, zatím vyhrává Google+. A taky upravujte, protože někdy se ze zdánlivě marné fotky po pár úpravách stane celkem přijatelný kousek :).

Lucie: Určitě jak píšou holky...fotit, fotit, fotit, ale také pak mazat, mazat, mazat. Pro mě je nejhorší donutit se protřídit fotky a rozhodnout se, co smazat. A pak nezapomínat zálohovat. Počítače ani mobily nejsou věčné a jeden nešikovný pád nebo zatoulaný virus a máte po fotkách. Takže kromě zálohy na externím disku doporučuji zálohovat i online. Já jsem teď začala zálohovat na Flikr, tam máte 1TB místa zdarma a to jen tak nezaplním :).

Alona: Na začátek bych doporučila otevřít počítač a podívat se na vlastní historické fotky. Co to vlastně fotíte? Většina lidí vytahuje foťák příležitostně - narozeniny, Vánoce, dovolené, vzácné návštěvy. Já jsem to dělala také, dokud jsem jednou neprostudovala své fotky - co a kdy vlastně fotím. Pak jsem udělala dvě věci. Za prvé jsem se pochválila :) - na to, že neráda fotím, těch fotek bylo hodně a byl to velmi slušný začátek pro PL. A pozor, je důležité se pochválit! Věřte, že fotky, které schvováváme na počítačích (každý z nás) dokážou povědět krásné životní příběhy. Za druhé jsem udělala pár pravidel pro focení do budoucna: 1. vytáhnout foťák ve všední den - pokud se neválím v posteli, tak se určitě něco se děje a je co fotit. A upřímně, pokud se jako máma dvou dětí válím v posteli, pak je to také událost hodna fotky (i takové fotky mám), 2. každá návštěva je vzácná návštěva, 3. fotit nejenom lidi, ale i předměty, které mi dělají radost, 4. pokud mám foťák v ruce (nikdo jiný mě nefotí), nezapomenout na selfie. A pak už to jen všechno zařadit do alba :)

Anička: Fakt si myslím, že ten stroj není úplně nejdůležitější. Jasně, když máš foťák za dvacet, tak už něco umí a je to i vidět. Ale krásné záběry můžeš vykouzlit i s obyčejným kompaktem nebo foťákem v mobilu. Hlavní je dobré světlo, nepoužívat blesk a zaměřit se na to, co je na fotce důležité. Foť zblízka. Vyzkoušej si neobvyklé úhly. Dej do toho duši. S focením je to jako se vším, když to budeš dělat dost dlouho, nakonec se to naučíš :)

A příště se můžete těšit na "povídání" o tom, jak jednotlivé fotky upravujeme, kolážujeme a tiskneme včetně několika návodů. Pokud máte k této problematice jakékoliv dotazy, neváhejte je napsat do komentářů a my se na ně v příští části rády zaměříme.

4 komentáře:

  1. Super prispevok, vďaka ❤️ Teším sa pokračovanie, akurat som si kupila PL albumy že konečne začnem .Skúsenosti iných sú na nezaplatenie.

    OdpovědětVymazat
  2. Hezký článek, holky, úplně si vás představuju s těmi foťáky :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Hezký článek :). Jen nevím s tím bleskem, někde jsem četla, že je dobré ho používat i za světla, že víc nasvítí obličej. Každopádně na fotkách musím zapracovat :).

    OdpovědětVymazat
  4. Když jsem se koukala na Instagram slavných osobností, tak jsem si říkala, že oni snad nemají na své svatbě ani svatebního fotografa. Říkala jsem si jak je to možné, vždyť i oni potřebují mít zachycené nějaké vzpomínky na Jejich den. No pak jsem se dozvěděla, že to často zařizuje jejich osobní fotograf, se kterým spolupracují roky..

    OdpovědětVymazat

Pin It button on image hover