úterý 22. prosince 2015

TECHNIKA měsíce

TISK Z POLYSTYRENOVÉ DESTIČKY
Olga

Miluji grafické techniky a samozřejmě také ty přípravné. Přípravná grafika slouží k pochopení principů a pro začátečníky i pokročilé je hravým osvěžením. Většinou získáme pouze jeden originální tisk, ale to vůbec nevadí…některé techniky dobře použijeme i v našem scrapbookovém tvoření a chceme být přece originální!


Teď si asi říkáte, že vám chci ukázat můj oběd…ale to ne, je to jen zdroj materiálu pro naše dnešní tvoření :) Z jídelního boxu odřízneme víko a odstřihneme boční strany, abychom měli destičku.


Dále budeme potřebovat barvy a váleček na jejich nanášení. Protože je výchozí materiál poměrně měkký, vystačíme si dále např. s propisovačkou, obráceným hrotem štětce a dokonce i s embossovacími šablonami, abychom si vytvořili vzor.



Princip je dobře vidět na následující koláži: využila jsem vytlačený motiv na víčku a doplnila jsem ho vyrytím vlnek propiskou…voda a plachetnice. Stačilo nanést válečkem barvu, přiložit čistý papír a otisknout. A jaké barvy lze použít? Vyzkoušejte…klidně můžete začít temperovými, akrylovými či rovnou tiskařskými, nebojte se experimentovat s vodovými barvami či inkousty. Protože je otisk převrácený, dejte pozor, pokud byste chtěli psát. Tisknout můžete na bílý i barevný papír, barvu můžete použít pouze jednu, ale klidně i více. Klasikou je černý tisk na bílý podklad, zajímavý výsledek získáte bílým tiskem na černý papír. Já si namíchala odstíny modré barvy.



Zkusila jsem vložit destičku do šablony a projet na BIG SHOTU. Šlo to, žádné trhliny ani praskliny. Naválela jsem barvu, přiložila čtvrtku a přitlačila lžící, ta se používá na tzv. lžičkový tisk, když nechcete vkládat práci do tiskařského lisu.


Z destičky (matrice), můžeme dokonce využít obě strany:


V tomto okamžiku se moje ukázkové tvoření zvrtlo…za světla jsem nevyfotila další otisky, protože mne daleko více zaujala samotná matrice. Křídla jsem vystřihla (další použití polystyrenové destičky) a vytvořila rozlučkové přání. Mávám vám všem…každého dne se něco končí, každého dne se něco začíná, řečeno s klasikem.



Hvězdičkové flitry ve skutečnosti vůbec nejsou růžové, jen pod určitým úhlem si fotoaparát vybral tuto barvu :)

Popřeji vám na závěr příjemné prožití vánočních svátků a v novém roce se spolu s vámi budu těšit na plno dalších kreativních příspěvků nového DT.

3 komentáře:

  1. Olinka tak toto je vysoka skola tvorenia ale urcite vyskusam. Vysledok je uzasny. Dakujem ❤

    OdpovědětVymazat
  2. Tak tohle je skvele!A ta kridla vypadaji uzasne!Urcite musim nekdy vyzkouset :)

    OdpovědětVymazat

Pin It button on image hover