pátek 3. července 2015

DIY skládací MINI ALBUM

SKLÁDACÍ MINI ALBUM
Jana

Dnešní DIY návod mám na starosti já (ajajaj) a chtěla bych vám představit výrobu mého úplně nejvíc neoblíbenějšího mini alba, kterým pravidelně obšťastňuji své kamarádky. Je totiž výborné na zmapování prvního roku miminka a nenáročné na materiál … takový klasický evergreen papírového tvoření. 

Při tvorbě postupu mi vzniklo album, jež bude výborným dárkem pro naši grandma k narozeninám. Nafotím na dovolené všechny její vnoučata a album může být neustále v kabelce připravené k prezentaci potomků na babičkovských dýcháncích. 

A co budete k jeho výrobě potřebovat?

Čtyři bílé čtvrtky velikosti A4 (případně barevné papíry)
Dekorační papíry, výborné jsou „šestkové sady“
Mašličku
Řezačku, oboustrannou lepenku, pravítko, tužku …  plus další ozdoby a nezbytnosti, které chcete v albu mít (3D ozdoby doporučuji použít pouze na titulní stránku, album by se vám příliš nafouklo a nevypadalo by to pěkně) 


Postup:

Nejprve si nařezejte čtvrtky – ponechte délku, šířku zmenšete na přibližně 15cm. Čtvrtou čtvrtku :), která bude tvořit „obal“ alba, můžete nechat lehce silnější, ale není to nezbytně nutné.  Tři ze čtvrtek si narýhujte. Rýhuji přibližně v zobrazených mírách, ale místo složitého vyměřování vám dám tip – proužek čtvrtky, který vám zůstal jako ořez si přehněte na polovinu a pak ještě na čtvrtinu. Získáte tak „značky“ pro rýhování. A jelikož nevlastním rýhovací podložku, rýhy dělám podle pravítka dřevěným klacíčkem. 


Obalovou čtvrtku si rovněž narýhujte ve vyznačených čtvrtinách, plus přidejte půl centimetru na hřbet alba, aby měly jednotlivé stránky dost prostoru. 


Následuje lepení „čtvrtinových“ částí k sobě. Oboustrannou lepenkou či jiným lepidlem nešetřete, není nic smutnějšího než rozpadající se album. Takto spojte tři díly. 




Spodní část slepených dílů vlepte do „obalu“. 



Pod dekorační papír na zadní straně alba připevněte stužku či šňůrku, 
kterou celé album svážete, aby se neotvíralo. 


A takto vypadá vaše album při pohledu shora.


Základ mini alba máme, teď zbývá vybrat papíry a všechny části krásně polepit. Nejraději volím sady papírů 6X6, nemusím je tolik ořezávat a ehm, mám jich slušnou zásobu. Pro toto album jsem zvolila kolekci Inspire, kde mě hodně baví vodovkové nápisy. 


Je vždycky zábava sledovat obdarované, jak různě otvírají jednotlivé části alba. 


Nedávno jsem vytvořila ještě jiné album, tentokrát z miminkovské kolekce Bundle of Joy. O dárek ke křtinám synovce je tak postaráno .. 


Vyhrála jsem si a přidala několik interaktivních prvků. Snad album přežije invazi staršího sourozence, aby se obdarovaný, až vyroste, také mohl kochat. 


Doufám, že vás dnešní návod inspiroval k výrobě originální památky či zajímavého dárku. Neboť krásných albumů není nikdy dost …

9 komentářů:

  1. Ahoj Jani, moc krasna alba :) Jen jsem se trochu ztratila od kroku "Spodní část slepených dílů vlepte do „obalu“." Jak mas pod timto textem ten obrazek, tak ta oboustranna lepenka je na ktere casti (1, 2 nebo 3)? A pohled shora me mate. Kratkych stran jsem napocitala 6 a dlouhych stran 5 (pokud je ta modra strana uplne vlevo dlouha, treba mate fotka), coz mi prijde divny... Predem diky za objasneni :)

    OdpovědětVymazat
  2. marcelko, promin, hned objasnim (psala jsem to z rychliku, tak to taky podle toho vypada) .. Spodni cast, tedy zadni strana dilu 2, toho uprostred trech slepenych casti. A jsi opravdu vsimava, nebot pohled shora je po me dodatecne uprave (coz jsem si pri foceni neuvedomila), kdy jsem potrebovala nalepit jeste jeden dil (prilepovala jsem ho k cislu 1). Takze pohled shora je vlastne album se 4 dily a obalem. Jeste jednou se omlouvam a mooooc se na tve album tesim!

    OdpovědětVymazat
  3. Dobrý den, moc se mi Vaše přání líbí a rozhodně jej chci vyzkoušet. Mátly mě ale dvě věci; jedna už byla vyřešena ve Vašem předchozím komentáři. Chci se ještě zeptat na jednu; při ohýbání mám dojem, že obě strany obalu jsou stejně dlouhé. Ve výsledném albu mi připadá jedna delší. Je to tím, že jste jednu stranu „nastavila“ dekoračním papírem? Snad jsem srozumitelná. Předem děkuji za odpověď. Jinak jsem v této oblasti nováčkem, ale moc mě baví sledovat Vaše práce a určitě pro mne do budoucna budete velikou inspirací. Děkuji za krásné nápady a rady.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Hani, dekuji, doufam, ze nevadi tykani:) v tom nasem scrap svete mi to prijde prirozene:) jsem rada, ze se ti album libi a mas pravdu, opravdu jsem obalove desky pri polepovani papirem nastavila tim dekoracnim! Ten jsem jeste krajovou raznici ozdobila... velmi me tesi tva mila slova, dekuji!!

      Vymazat
    2. tykání určitě nevadí :-). Jinak hlásím, že mé první album je hotové. Určitě není tak dokonalé jako Tvé, ale věřím, že ještě někomu udělá radost. Teda pokud se s ním dokáži rozloučit, zatím se stále kochám ;-).

      Vymazat
  4. Super album, hned ho zkusím (kamarádce se má narodit mimčo, tak by to byl super dárek), ale taky jsem se zarazila nad věcmi, o kterých píše Marcela a Hana

    OdpovědětVymazat
  5. Jani, super, Bundle of Joy je moje srdcovka, mám jí doma, v holčičím i klučičím, protože kamarádce se zanedlouho narodí miminko. Mám takový pocit, že se hóóódně inspiruju :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No to bude jiste paradni darek a v tvem provedeni urcite luxusni!! Kupodivu me holcici verze tolik nenadchla ato jinak ruzovou muuuuzu. Ale ta klucici je NEJ.

      Vymazat

Pin It button on image hover