pondělí 27. ledna 2014

Technika by...Irena

DVOJITÉ EMBOSOVÁNÍ

Každá věc má svůj název, ale jsou na světě věci nebo činnosti, pro které zřejmě nikdo název nevymyslel a půjčil si jméno u sousedů :) Nedohledala jsem, proč se embossováním nazývají dvě rozdílné techniky, ale v tomto návodu si je spojíme dohromady a budeme jednoduše co? Embossovat :)

Pomůcky a materiál:
barevně potištěná čtvrtka
embossovací kapsa do Big shotu
transparentní embossovací prášek
embossovací médium
inkoust na vodní bázi
ubrousek, váleček, aplikátor


Začněte tím, že si vyberete barevně potištěnou čtvrtku, která bude kontrastovat s jednobarevným inkoustem. Vyberte také embossovací kapsu do Big shotu, která má větší vzory po celé ploše, aby výsledný vzor více vynikl. Máte dvě možnosti. Embossovat – motiv je vystouplý nebo debossovat – motiv je vytlačený. Je na vás, jaký typ si vyberete. Podle toho použijte kapsu.


Moje čtvrtka je debossovaná – vytlačená. Použijte váleček, který namočíte do embossovacího média, a které je pomaluschnoucí, a přejeďte lícovou část čtvrtky. Pokud byste použili samotný polštářek, médium by se dostalo do všech částí.


Transparentní – průhledný prášek nasypte na médium a přebytečný prášek sklepněte zpátky do lahvičky. Pokud se přece jen prášek přilepí někde, kde to není žádoucí, použijte štěteček a prášek odstraňte.


Horkovzdušnou pistolí prášek zapečte.


Použijte kontrastní barvu a otupujte aplikátorem místa, která jste neembosovali. Nemusí to být nutně ta nejvíce kontrastní barva jako v mém případě. Použila jsem ji pro větší názornost. Můžete vyzkoušet i tón v tónu.


Po nanesení barvy na celou plochu použijte ubrousek, může být i mírně navlhčený a odstraňte barvu z embossovaných míst. 


Takto vytvořený podklad můžete využít na přáníčka,
vizitky nebo jiný scrapbookový projekt.


Až si techniku vyzkoušíte, můžete se pochlubit v naší Pinterestové galerii!

3 komentáře:

  1. Tak to jsem ještě nezkoušela. Určitě vyzkouším. Super návod.

    OdpovědětVymazat
  2. Tohle je pro mě úplně španělská vesnice :-/ tak snad se k tomu někdy dostanu :)

    OdpovědětVymazat
  3. Dvojité embosování u "embosovaného" motivu znám ... Ale ještě mně nenapadlo embosovat okolí debosovaného motivu :-)) Díky za inspiraci!!

    OdpovědětVymazat

Pin It button on image hover