pondělí 13. ledna 2014

PROJECT LIFE DAY

Dnešním příspěvkem začíná náš nový seriál PROJECT LIFE DAY. Budeme si v něm povídat o fotografování, journalingu, materiálech, organizaci a o všech možných tématech, co s PL souvisí.


Na stránkách www.paperoamo.cz nám už hezkou chvíli visí článek o tom, CO to ten Project life vlastně je - takže pokud si stále nejste jistí, začtěte se!  PROJECT LIFE není jen o kapsách a fotografiích - je to i způsob života. Jakmile začnete, fotíte to, co byste jinak nefotili a zapisujete si zážitky, které by Vám jinak za týden vypadly z paměti. Project life Vám pomůže vážit si toho, co v životě máte :) 


TIPY PRO VÁŠ ÚSPĚŠNÝ ROK S PROJECTEM LIFE

1. Mějte cíl 
Pokud zaznamenáváte události do Vašeho PL po týdnech, je dobré dát si nějaký deadline pro dokončení layoutu. Já jsme si stanovila středu dalšího týdne - v pondělí vyvolám fotky a v úterý a ve středu podle časových možností tvořím. Samozřejmě to takto nepůjde pokaždé, ale budu se pak snažit stránky dodělat co nejdříve. Nenechte se tím ale příliš svazovat - Project life má být hlavně radost :) Doufám, že na konci roku 2014 budeme všichni nadšení z toho, že jsme těch pár chvilek týdně PL věnovali a budeme se těšit na další plná alba!

2. Zapisujte si
Mohli byste zapomenout...ne, Vy zapomenete! Mějte vždy u sebe malý deníček (ti organizovanější už jistě mají svůj speciální kalendář), do kterého si budete zapisovat to, co se celý týden dělo. Takto se Vám budou lépe dohánět vynechané týdny - nic nebude ztraceno. Zapisujte si, co se děje na fotkách, které jste pořídili a nebojte se dokumentovat i ty malé ale důležité detaily.

3. Organizujte
Samotné tvoření PL je zábava. Ale co vyvolávání fotek? Představa stovek obrázků, které se schovávají na Vaší kartě může být trochu děsivá, ale nebojte! Aby jste si celý proces usnadnili, vytvořte si každý týden zvláštní složku pro Vaše oblíbené fotografie a průběžně je tam ukládejte. Nejlepší je dávat je do této složky už upravené v editoru (mě se dlouhodobě osvědčil PicMonkey, Pavlína používá i Zoner). Takto budete mít na výběr méně fotek, když už dojde na jejich vyvolávání. 

4. Buďte připraveni
Nechte si fotografie vyvolat co nejdříve a zasuňte je do kapes. I když na stránce nebudete hned pracovat, obrázky budou čekat a ušetří Vám pak spoustu času. Naplánujte si, které příběhy chcete na stránkách zachytit, a až dojde na samotné tvoření, budete mít alespoň základní představu, kam se stránky budou ubírat.

5. Nebuďte ve stresu
Pokud nedržíte krok s momentálním děním a jste pár stránek pozadu, nic se neděje! Nikdo netvrdí, že ve Vašem albu musí být každý týden v roce. Místo toho, abyste se nutili vše dohnat, můžete znova začít třeba s aktuální týdnem, nebo s tím, který je pro Vás důležitý. Možná Vám na konci roku budou nějaké ty týdny chybět, ale sestavování Vašeho PL alba byste si měli hlavně užívat a na konci roku stejně budete mít krásnou sbírku událostí z celého roku.
(P.S. Z preventivních důvodů jsem se rozhodla, že jednotlivé stránky nebudu nadepisovat čísly týdnů, ale v journalingu vždy spíše zmíním datum, kdy se věci udály. Tak se vyhnu tomu, že najednou bude chybět 13. týden a všichni to poznají :))  

6. To nejlepší na konec
Je to na Vás. Můžete stránky dělat jednoduché - jen s fotografiemi a připravenými kartičkami, nebo se můžete vyřádit a zdobit jako o život. Vše je dovoleno - je to přece jen VÁŠ PŘÍBĚH.  



Máte nějaké tipy na to, jak držet krok s dokumentováním Vašich zážitků v PL?
 Rádi je uslyšíme!

3 komentáře:

  1. Letos také začínám s PL. Na podzim jsem si zkusila pár dvoustránek z našich výletů a úplně mne to uchvátilo. Ježíšek mne podpořil a přinesl nový foťák. Album už je též doma. Tipy nemám, zatím spíš jen představy. Fotky si ukládám týden po týdnu. Ideálně bych je chtěla nechat vyvolávat po 14 dnech, haháááá. Každý den si dělám do speciálního sešitu poznámky. "Suvenýry" ukládám do eurofólií podle událostí a pak šup do velké plechové krabice. Teď už jen stíhat. Ale stresovat se vážně nebudu. :o)))) Vždyť je to radost.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Sáro, tak to je super že Ježíšek ví, po čem toužíš že? :)) Myslím že tipy budou přibývat s nadcházejícími týdny! Myslím že to máš dobře naplánované a budeme ti držet palce, určitě to půjde jako po másle :)

      Vymazat
  2. I já letos začnu s PL a pro focení jsem dostala nový telefon :-) Jen bych se tu ráda poradila ohledně vyvolávání fotek - taky mi přijde nejlepší dělat to často, ale řeším cenu. Třeba v dm drogerii jsou teď 10x15 za dvě koruny, ale musela bych platit poštovné. V Globusu i jinde mají automat, to je skvělé, ale zase je fotka za pět nebo šest korun. Měl by někdo radu? Dík moc!
    Jana

    OdpovědětVymazat

Pin It button on image hover